Misschien komt het jou iets vertellen
Er is niets mis met kleine akkefietjes en grootse triggers. Het is wel interessant om te voelen hoe het je uren of dagen kan bezighouden. (Dan komt het jou wellicht iets belangrijks vertellen).
Het gaat niet over de ander, over wat die heeft gezegd of gedaan, of die nu wel of niet in fout was, ... Het gaat over jou.
Is er dan iets mis met een ander op z'n fouten te wijzen? Op dat vlak ben ik lang het jufrouw-type geweest dat niet liever deed dan oordelen over juist en fout. 💁♀️ Maar hoe langer hoe meer geraak ik ervan overtuigd dat dat eigenlijk onze taak niet is. Wij zijn hier niet op deze wereld om een ander op de vingers te tikken, of te zeggen wat die wel of niet moet zeggen, doen of voelen.
Wat niet wil zeggen dat je niet in een confrontatie kan terecht komen waarin je zoiets ter sprake brengt. Maar ik denk dat het gesprek dan mag gaan over wat de impact is op jou. Over wat dit gegeven met jou doet. Op dat moment ga je een ander soort gesprek voeren.
Als een auto mij de pas afsnijdt, dan kan ik van mijn tak maken en naar hem roepen: 'Gij zijt in fout, ge moest stoppen, ge moet in u achteruitkijkspiegel kijken, ik had voorrang, idi**t!'
Ik kan daar in gaan.
Of ik kan net zeggen: 'Amai, ik was keihard verschoten. Ik had het totaal niet zien aankomen dat ik geen voorrang zou krijgen waardoor ik ben gevallen en mijn voet pijn doet. Ik voel dat mijn hele systeem efkes in stress zit van het plotse manoeuvre dat ik heb moeten maken. Ik sta hier te trillen op mijn benen.'
Dan laat ik de ander de kans om zelf aan te geven dat ie misschien had kunnen kijken, mij had moeten zien, eigenlijk hoorde te remmen, ...
Terwijl, als ik in de aanval ga, lok ik quasi automatisch de reactie uit dat de ander in de verdediging gaat. Dat is gewoon actie-reactie.
Dus ik ga mijn gelijk — en mijn geluk — niet krijgen door de ander op z'n ongelijk of fout aan te spreken, maar net door van op een andere plek te communiceren. Door echt vanuit mezelf te spreken. Vanuit wat iets met mij doet, waarom iets zus of zo binnenkomt.
Dan geef ik de nodige ruimte aan wat ik voel én geef ik een compleet ander signaal naar de ander toe. Dan ben ik de ander niet aan het terechtwijzen. Ik deel wel welke impact iets op mij heeft gehad. De ander kan dan op z'n beurt weer kiezen 'wat doe ik hiermee?'
Wellicht krijg ik dan al veel sneller m'n gelijk: 'dat het verschieten was, dat ie niet de bedoeling had mij van de baan te rijden, dat het 'm spijt, ...'
Kan je voelen welk fundamenteel verschil dit is?
Het gaat er dus niet om dat je niet mag voelen wat je voelt.
Het gaat er om hoe en wat je hiervan in je communicatie legt. Kan je daarin leggen wat iets met jou gedaan heeft of ligt je klemtoon op wat de ander had moeten doen, niet mogen doen, niet goed of verkeerd gedaan heeft?
Diezelfde dynamiek van een klein akkefietje uit het verkeer speelt wellicht ook in onze interacties met de mensen die het best op onze knoppen weten te duwen. Onze ('ex')partner om maar iemand te zeggen (maar vervang gerust door uw (schoon)moeder, kind, baas, ...)
"Gij hebt hem/haar niet te overtuigen van u gelijk.
Dat hij/zij mis is.
Dat hij/zij iets fout ziet.
Het enige waar jij volle impact op hebt is vertellen wat iets met jou doet. Waar je naar verlangt, voor jezelf. Opnieuw niet vanuit de verwachting dat de ander dit moet invullen, maar echt vanuit en bij jezelf."
Dat is die beweging naar binnen.
Elke keer opnieuw. Elke keer opnieuw.
Daarvoor ben ik graag je reminder.
(Vrij uitgeschreven versie van een audio die ik onlangs insprak voor iemand met wie ik samen binnenskamers mag kijken).
Wieweet mag het in één of andere situatie die jou deze dagen bezighoudt wat helderheid brengen.
Dat hoop ik van harte.
Ga je graag verder in gesprek over relaties en communicatie? Dan nodig ik je warm uit op het Salongesprek over all things Schervengeluk volgende week donderdag 23 juni om 19u15. Nog maar enkele plekken vrij.
Nood aan een diepgaand begeleidende blik binnenskamers en dit soort boodschappen speciaal voor jou? Contacteer me en dan kijken we wat ik voor je kan betekenen.
Verfrissende groet,
Naomi
ps: kies vandaag nog voor je geluk ipv je gelijk 😉